Για αρχάριους δύτες

Παραλία Άγιος Μηνάς

Σε απόσταση 10 λεπτών από το καταδυτικό κέντρο στην ανατολική πλευρά του Κρισσαίου Κόλπου βρίσκεται ο οικισμός του Άγιου Μηνά με την ομώνυμη παραλία. Η κατάδυση ξεκινάει με την είσοδο στη θάλασσα από την παραλία και το βάθος κατάδυσης ξεκινά από 3 μέτρα έως 15 μέτρα σε ομαλό βυθό με μεγάλες φυκιάδες ποσειδωνίας, άμμο και πετρώδη κομμάτια, στο μέγιστο βάθος υπάρχουν διάφορα αντικείμενα από γερμανικό πολεμικό αεροσκάφος το οποίο είχε βυθιστεί κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ορατότητα κυμαίνεται από 5 έως 10 μέτρα ανάλογα τις συνθήκες.

Για αρχάριους δύτες

Πλαζ Βραχάκια Ιτέα

Μία από τις πολυσύχναστες παραλίες της Ιτέας που μπορεί να καταδυθεί κάποιος αρχάριος με απόλυτη ασφάλεια λόγω του μικρού βάθους και της πολύ μικρής κλίσης του βυθού έως τα 6 μέτρα. Αμμώδης βυθός με φύκη, εδώ πραγματοποιούνται και οι καταδύσεις για την απόκτηση διάφορων πτυχίων κατάδυσης καθώς και νυχτερινές καταδύσεις. Η είσοδος γίνεται από την παραλία.

Για έμπειρους δύτες

Παραλία Άγιος Βασίλης

Το καλύτερο μέρος για κατάδυση βρίσκεται 20 λεπτά από την Ιτέα και μόλις 5 λεπτά από το Γαλαξίδι. Αποτελεί μέρος για ρηχές και για βαθιές καταδύσεις κι αυτό λόγω της κλίσης στο αριστερό μέρος του όρμου. Συνδυασμός βραχώδους βυθού με διάφορα είδη φυκών όπως poseidonia oceanica, Padina pavonica, διάφορα μαλακά κοράλλια όπως axinela, γυμνοβράγχια, σμέρνες, σκόρπινες, χταπόδια, ροφοί, κοπάδια από κεφάλους, σάλπες, τσέρουλες και τσιπούρες,γαιτανούρια, καρδινάλιοι κ.α ιππόκαμπους και πάρα πολλά αλλά είδη που συναντάμε και στην ανοιχτή θάλασσα.

Για έμπειρους δύτες

Νησίδα Αψηφιά

Η νησίδα Αψηφιά είναι μία από τα τρεις μικρές νησίδες που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το λιμάνι του Γαλαξιδίου. Στην έξωτερική πλευρά της και σε βάθη από 18 μέτρα και κάτω υπάρχουν διάσπαρτες μικρές σπηλιές μέσα στις οποίες συναντούμαι διάφορα είδη θαλάσσιας ζωής, μικρά δάση από είδη σπειρογράφων κατακλύζουν το βυθό, σχηματισμοί βράχων, αστακοκαραβίδες, ροφοί, κυρίανθοι, στρείδια, σμέρνες κ.α είναι κάποια από τα είδη που αντικρύζουμε στην κατάδυση μας η οποία γίνεται με σκάφος.

Για έμπειρους δύτες

Όρμος Κοντίνεβας

Σε απόσταση 15 λεπτών από την Ιτέα κι άλλο τόσο από το Γαλαξίδι βρίσκεται ο Όρμος της Κοντίνεβας. Το καταδυτικό ανάγλυφο ξεκινάει από το βάθος των 5 μέτρων και με ένα σχεδόν κατακόρυφο «τοίχο» κατεβαίνει έως τα 27 μέτρα περίπου. Στην υποβρύχια πορεία μας θα συναντήσουμε σαργούς, σηκιούς,μελανούρια μικρούς ροφούς, χταπόδια,κοράλλια axinella σε διάφορα χρώματα, κυρίανθους και ψάρια όπως τσιπούρες, λαβράκια, χάνους πέρκες, γαιτανούρια, καρδινάλιους κ.α. Σε ορισμένα σημεία στο τέλος του τοίχου υπάρχουν μικρές σπηλιές και στην αποχή μεγάλα και μικρά μονόπετρα.

Για έμπειρους δύτες

Νιάχας

Στην ανατολική πλευρά του Κρισσαίου Κόλπου το ανάγλυφο αποτελείται από απόκρημνη πλαγιά η οποία κατηφορίζοντας στο τελείωμά της προς την θάλασσα συνεχίζει με μικρότερη κλίση οδηγώντας μας σε μία αποχή με άμμο στα 40 μέτρα περίπου. Στην βραχώδη πλαγιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας συναντούμε καθαρά νερά και πηγές με γλυκό νερό που έρχεται κάτω από τον πέτρινο πυθμένα αναμιγνύοντας το θαλασσινό και το γλυκό νερό. Πολλά πελαγίσια είδη διέρχονται στα ανοιχτά νερά και έχουμε κατά περιόδους συναντήσει φώκιες και θαλάσσιες χελώνες. Πάνω στα βράχια που είναι ντυμένα με φύκη (poseidonia oceanica, Padina pavonica) κοπάδια ψαριών όπως μελανούρια, τσέρουλες, σάργοι και πέρκες, χάνους, καρδινάλιους, γαιτανούρια κ.α θα συναντήσουμε στην κατάδυσή μας.

Για έμπειρους δύτες

Νησίδα Άγ. Δημήτριος

Μία από τις μικρές νησίδες στον Κρισσαίο Κόλπο που βρίσκεται μακρύτερα από τις υπόλοιπες και στα αρχαία χρόνια αποτελούσε σημείο φύλαξης και θαλάσσιο παρατηρητήριο για πιθανές επιθέσεις αποτελεί έναν ακόμη όμορφο καταδυτικό μέρος. Καθαρά νερά αμμώδη και βραχώδη βυθό σε απόσταση 3,5 ναυτικών μιλίων από την Ιτέα με μικρή παραλία όπου το σκάφος αγκυροβολεί και η κατάδυση ξεκινάει από μικρό βάθος και συνεχίζει με μικρή κλίση. Στην υποβρύχια διαδρομή θα συναντήσουμε κοπάδια από ψάρια όπως κεφάλους, μελανούρια, τσέρουλες και σαργούς, πέρκες, τσιπούρες, χάνους κ.α

Για έμπειρους δύτες

Ξέρα Παναγιάς

Ένα από τα 3 νησάκια που βρίσκονται μπροστά στο Γαλαξίδι είναι η Νησίδα Παναγιά, στο ανοιχτό κομμάτι της εκτείνεται ένας επίπεδος βυθός σε αρκετά μεγάλη έκταση ξεκινώντας από το βάθος των 4 μέτρων καλύπτοντας ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο περίπου. Ο βυθός τριγύρω έχει κρεμάσματα που ξεκινούν από τα 18 μέτρα και βράχους δημιουργώντας ένα συνεχιζόμενο σκαλί και διαδρομές ανάμεσα στο σύμπλεγμα των βράχων. Ανάμεσα υπάρχουν φύκη Ποσειδωνίας, πείνες, σπειρογράφοι και διάφορα είδη ψαριών αλλά και γυμνοβράγχια, μαλάκια όπως χταπόδια, σουπιές και λόγω της απόστασης από τις ακτές είναι πολύ πιθανή η συνάντηση με πελαγίσια ψάρια όπως παλαμίδες, μαγιάτικα και χελώνες ή σαλάχια αετούς.